Budgetvoorlichting

Wat is het?

Budgetvoorlichting is een simpele manier om iemand te leren over de financiën door voorlichting te geven over wat het inhoud en door het maken van opdrachten die meer inzicht kunnen geven in de financiën. Door het regelmatig maken van schema’s en overzichten kunt u veel meer overzicht hebben in hoe u ervoor staat. Het is 1 van de meest belangrijke voorlichting voor een gezonde toekomst.

2 herkennen

Budgetvoorlichting is belangrijk om schulden en financiële problematiek te voorkomen. Het is belangrijk om hier al zo vroeg mogelijk mee te beginnen om op latere leeftijd zoveel mogelijk te voorkomen. Maar leert u ook een manier om met schulden om te gaan en er weer van af te komen.

Door budgetvoorlichting leer u een balans te maken en te krijgen in de financiën. Door het maken van een budgetplan en door te werken met een budget map. Een balans krijgen in de financiën leert een persoon niet in 1 dag, hier gaat lange tijd overheen. Hierdoor is het belangrijk al vroeg hiermee te starten.

Budgetvoorlichting geeft een duidelijk beeld van hoe u dingen koopt, wanneer u dingen koopt en hoeveel geld u hieraan uit geeft. Het is belangrijk een goede balans hierin te hebben en te letten op tijden dat het minder goed gaat.

Budgetvoorlichting geeft een duidelijk beeld wat u kan verwachten van de financiën en wat de gevolgen kunnen zijn als het anders loopt. Het is daarom belangrijk een planning regelmatig bij te houden en te kijken of er aanpassingen nodig zijn.

Budgetvoorlichting kan gaan over inkomsten uit werk, het opstellen van plannen, het praten over schulden. Het is een zeer algemeen begrip voor voorlichting over financiële zaken. In een cursus leert u vaak van elk onderdeel een stukje.

Door budgetvoorlichting leert een persoon direct hoe het moet, de persoon krijgt de juiste manier aangeleerd waardoor het minder grote fouten gaat maken. Door budgetvoorlichting heeft een persoon een gezonde start wanneer het zelf de financiën moet gaan doen. Het heeft geleerd hoe het moet waardoor er minder word gevallen en weer opgestaan. Een persoon weet hoe het schulden kan krijgen en gaat dit meer proberen te voorkomen.

  • Groen een persoon heeft een financieel gezonde basis, een persoon heeft de kennis en de kunde te handelen met de financiën
  • Oranje is vaker geld gaan lenen of niet uitkomen met het geld. Steeds moeilijker om rond te komen of de eindjes aan elkaar te knopen. Een persoon heeft meer moeite met het volgen van het budgetplan.
  • Rood rood betekend dat een persoon schulden gaat krijgen door rood staan of door het afsluiten van een lening. Het is niet goed voor de financiële gezonde basis.

3 behandelen

Budgetvoorlichting zou moeten zijn op de basisschool waar word geleerd met klein geld overweg te kunnen. Zodat er op de middelbare school met grote bedragen beter kan worden omgegaan en er betere bestedingen zijn van het geld. Budgetvoorlichting of beter leren omgaan met geld is er voor iedereen op elke niveau en voor elke leeftijd.

Een persoon kan instromen wanneer een persoon hier aan toe is of wanneer het word aangeboden. Hoe meer budgetvoorlichting er is hoe meer schulden kunnen worden voorkomen en hoe zelfstandiger personen kunnen zijn en leven. Schulden kunnen voor een groot deel worden voorkomen door een financiële basis mee te krijgen.

4 gevolgen

Wanneer een persoon geen budgetvoorlichting heeft gehad, is de kans op financiële problematiek groot. De persoon heeft geen kennis en kunde om balans aan te brengen tussen inkomsten en uitgaven. Hierdoor kan een persoon veel sneller rood komen te staan en hier niet mee weten om te gaan.

Wanneer een persoon geen budgetvoorlichting heeft gehad, heeft het niet geleerd dat het moet sparen voor dingen, het geld gaat er snel door heen, word besteed aan dingen van nu, er word minder na gedacht over volgende week.

Door geen budgetvoorlichting kan een persoon schulden krijgen waardoor het mentale problematiek kan oplopen. Een persoon maakt zich meer zorgen over geld en inkomsten en gaat hierdoor veel meer piekeren waardoor het minder goed kan slapen en het invloed kan hebben op de dag.

Oranje en rood kunnen zorgen voor meer schulden en meer problematiek. Een persoon weet niet met het geld om te gaan en komt hierdoor niet goed uit. Een persoon gaat meer lenen waardoor het meer schulden krijgt. Beide zorgen voor meer problematiek op meerdere gebieden.

5 plan

  • Groen is een fase dat u kunt gaan onderzoeken hoe u de andere fase kunt voorkomen, om de plannen up to date te maken, door te kijken of er nog extra geld apart gezet kan worden. Heb ik een budgetplan? Wat zijn mijn inkomsten? Wat zijn de vaste lasten? Welke uitgaven moeten als eerste? Wat houd ik over om van te leven?
  • Oranje is een fase dat u meer moet gaan opletten op de manier van uitgave. Het niet uitkomen met het geld in de maand gaat op den duur voor meer problematiek zorgen. Het is belangrijk te gaan bezuinigingen of te kijken hoe u het anders kunt aanpakken.
  • Rood is een fase die u moet voorkomen. Het is belangrijk om van te voren stappen te ondernemen om geen schulden te krijgen. Het is belangrijk de regel er op na te houden geen geld = geen geld of op = op.

Door het leren omgaan met geld, weet u hoe u het beter kunt besteden en kunt verdelen over een maand waardoor u beter uitkomt aan het einde van de maand. Zodat u geen of zeer weinig dagen zonder zit.

Wat vind u belangrijk? Hoe zijn uw uitgave? Hoe vaak gaat u uit eten? Hoe vaak haalt u iets buiten/ Het zijn vaak kleine bedragen die aan het eind van de maand een groot bedrag zijn. Door hierop te letten kunt u veel geld besparen.

Budgetvoorlichting zou kunnen betekenen de gehele uitleg over de financiën die nodig is om een goede basis te hebben wanneer een persoon op eigen been gaat staan. Budgetvoorlichting kan helpen om problematiek te voorkomen en om problematiek bespreekbaar te maken, waardoor er meer mensen eerder geholpen kunnen worden.

Budgetvoorlichting kan helpen om de financiën te leren en te leren handelen na inkomsten. Door het opstellen van plannen voor de toekomst zoals over een maand of jaar of door het maken van een huishoudboek of budgetplan.

Budgetvoorlichting kan voorkomen dat u impulsaankopen gaat doen, door dat u beter nadenkt over de aankoop en er achterkomt dat het eigenlijk niet nodig is. Het kan u laten inzien dat u meer van dit soort produceten koopt, waardoor u meer bewust word van uw koopgedrag.

Budgetvoorlichting word geven bij buurtcentra, wijkgebouwen of via online cursussen. Kijk welke manier bij u past en start met het verbeteren van de financiën.

Vergelijkbare berichten