Heb ook ptss. Ik moest er steeds van huilen en depri en boos als ik hem op moest. Heel heftig

Wat is het?

Een mondkapje kan voor veel problemen zorgen bij een persoon met PTSS. Het is hierbij wel afhankelijk van het trauma dat een persoon heeft meegemaakt hoeveel last een persoon heeft van het mondkapje. Veel personen met PTSS dragen een mondkapje, maar er zijn er ook genoeg die het door het trauma niet kunnen omdat het te zwaar word in emoties en gevoel. Door het dragen van een mondkapje kan een persoon een herbeleving krijgen in bijvoorbeeld de bus, de persoon kan in paniek raken.

herkennen

Wanneer de persoon een mondkapje op heeft krijgt het een zeer naar gevoel, het gevoel kan te maken hebben met het trauma dat de persoon heeft opgelopen, het kan voor een herbeleving zorgen met het gevoel van toen. Hierdoor zijn er meer emoties als anders, deze kunnen uiten in boos of verdriet. Wanneer een persoon in het trauma iets heeft meegemaakt wat voor de mond is gehouden kan het zijn dat het veel angsten geeft wanneer de persoon een mondkapje draagt.

Omdat een mondkapje meer naar gaat voelen kan een persoon er somber van worden, omdat het een plicht is en moet, kan dit vergroot worden en meer depressieve klachten geven. Daarnaast zijn ook de andere maatregelen van invloed op een depressie en somber voelen, zoals de lockdown, het minder zien van contacten, het minder mogen doen, thuis zijn/alleen zijn.

Het hoeft niet alleen het mondkapje te zijn met de nare gebeurtenis dat maakt dat u meer depressieve klachten heeft, of dat het zeer heftig is. Het kan zijn dat u corona en de gebeurtenissen minder heeft verwerkt waardoor u meer prikkelbaar bent. Het kan zijn dat het een opstapeling is van verschillende dingen die met trauma en corona te maken hebben wat dit effect geeft.

Door het mondkapje bent u meer gevoelig dan wanneer deze af is. Bij het dragen komen prikkels sneller binnen, het roept herinneringen op. Het dragen kan zorgen voor meer gedachten of hogere signalen. Het hoeft niet altijd perse te maken hebben met het trauma, dat er veel emoties zijn, het kan ook een trigger zijn of een klein dingetje wat zorgt voor veel emoties. (de druppel die de emmer doet overlopen)

behandelen

Personen met PTSS hebben een vrijstelling voor het dragen van een mondkapje. De vrijstelling zorgt dat het leed dat de persoon zou ervaren met het mondkapje er niet is, maar de persoon krijgt er andere dingen voor terug uit de samenleving, die geen begrip hebben voor het niet dragen van een mondkapje om medische redenen. De medische redenen word vaak niet gezien of gevraagd.

Sommige personen met PTSS maken een soort van gebruik van de vrijstelling, ze hebben het niet echt geprobeerd, maar dragen er geen. Het kan zijn dat deze personen het als een excuus gebruiken dat ze PTSS hebben en dan vrijstelling krijgen. Deze groep staat buiten de groep die PTSS heeft en het niet kan dragen, de eerste groep is meer ik wil niet groep 2 is kan niet.

In de media is maar weinig aandacht voor mentale problematiek en een mondkapje, waar begrip word gevraagd voor de groep, dat andere er rekening mee houden. Het is niet zichtbaar dat een persoon geen mondkapje draagt voor mentale problematiek, of dat de persoon mentale problematiek heeft, dit maakt het erg lastig in de samenleving.

gevolgen

Wanneer u gaat huilen bij het dragen van het mondkapje geeft dit aan dat de PTSS nog niet is verwerkt, dat het nog er vooraan in het hoofd zit, dat de emoties snel opkomen. Emoties geeft al aan dat het erg hoog zit, dat het erg veel oproept, dat het nog vers is. Wanneer het nog niet is verwerkt blijven de emoties en herbelevingen terug komen.

Een persoon kan boos zijn op zichzelf als het graag wil houden aan de maatregelen maar het niet lukt door de PTSS. De persoon wil wel maar de PTSS signalen lopen zo op dat het niet te doen is voor de persoon. De persoon kan boos zijn over de gevolgen die het niet dragen van een mondkapje heeft, de blikken van mensen, het zien als weigeren, de voordelen die personen hebben over personen die er geen (kunnen) dragen.

Van de depressieve klachten kan een persoon meer gaan vermijden, minder contacten van toen omzetten naar weer wel contacten of dingen veranderen. De klachten zorgen ervoor dat het erg zwaar is op een dag. De herbelevingen die erbij komen kunnen zorgen voor een extra sombere stemming. Het kan ervoor zorgen dat u een depressie krijgt en meer gaat uitstellen om te doen, dingen minder goed gaan.

De gevolgen van het niet dragen van het mondkapje kunnen voor een persoon erg naar zijn. Maar ook het dragen van een mondkapje kan voor de persoon naar zijn als de persoon een herbeleving krijgt waar hij/zij het naarste van het naarste meemaakt, in een winkel of bus, zoals het toen was, in gevoel, emotie en gedachten en hier veel signalen van heeft.

plan

Het is belangrijk om het trauma te gaan verwerken om er beter mee te kunnen leven en het niet veel emoties oproept. Vraag hiervoor hulp bij een psycholoog die u hierbij kan helpen. Het is belangrijk om aan te geven dat u veel moeite heeft met het dragen van het mondkapje en dat u hierbij hulp wilt. Het is veel oefenen en emoties overwinnen om het te laten slagen.

Wat maakt het mondkapje los? Hoe komt het dat het meer emoties oproept? Hoelang duurt het voor u de emoties krijgt? Wat zijn gedachten die er zijn? Het is belangrijk een duidelijk beeld te hebben van wat de oorzaak is van het huilen en de emoties, om een juiste aanpak te hebben. Het is belangrijk te kijken naar de tijd dat het lukt en deze steeds verder uit te bouwen, hoe meer rust u ervaart, hoe makkelijker het dragen kan zijn.

Het is belangrijk uit te zoeken waar u depressief van bent geworden. Is dit door de herbelevingen? Negatieve gedachten door het trauma? Of heeft het een redenen van niet verwerkte dingen? De oorzaak van een depressie is erg belangrijk om te weten hoe u het moet aanpakken. Alleen door het mondkapje en de emoties is het nog geen depressie, wel depressieve klachten zou kunnen.

Maak de emoties en depressieve klachten bespreekbaar met de huisarts. Het is belangrijk om ze direct aan te pakken om ze te kunnen verminderen. Het is belangrijk een goed beeld te hebben van de depressie en wat dit met u doet. Maak hiervoor een overzicht of een schema en neem deze mee naar de huisarts en maak het zo bespreekbaar.

Probeer thuis zoveel mogelijk te oefenen met het dragen van een mondkapje. Het kan genoeg zijn om het in de winkel even te dragen, waardoor vele opmerkingen u bespaart blijven. Oefenen in een rustige omgeving kan helpen, dat het meer goed gaat voelen, wanneer u tv kijkt heeft u minder erg er in dat u het op heeft, probeer het einde van het programma te halen, dan kunt u ongeveer 30 minuten winkelen. Probeer de rust te vinden met het mondkapje op door een ademhalingsoefening te doen, door de juiste ademhaling hebben trauma gedachten minder kans om op te komen.