Hoe ga ik veilig online?

Zo begint u:

Stap 1 Besef en educatie. Het beschermen van uw persoonsgegevens begint met het besef van de gevaren van uw gegevens in verkeerde handen. Wees altijd alert aan wie u uw gegevens geeft en schrijf ook op wie ze heeft. Dit helpt bij het voorkomen van het stelen van uw identiteit.

Stap 2 Gebruik u gezond verstand. Houdt uw persoonlijke gegevens altijd privé. Voordat u gegevens afstaat vraag u eerst af of het normaal is dat de website of persoon dit vraagt. Gebruik altijd uw gezonde verstand, zoals uw weet, vraagt uw bank nooit om uw gegevens in te voeren of te versturen per mail of om uw pinpas op te sturen. Wist je dat wanneer je je ID (uit)leent zodat een minderjarige bijvoorbeeld alcohol kan kopen, je identiteitsfraude pleegt. Dit kan leiden tot een boete!

Stap 3 Bescherm u gegevens op sociale netwerksites. Bij het aanmaken van een profiel of Twitter en/of Facebook, voet u vele gegevens in die voor een crimineel makkelijk samen te voegen zijn tot 1 identiteit. De gegevens zoals uw naam, geboortedatum, contactgegevens en werkgever zijn al genoeg. Vaak word het vergeten dat onbekende ook het profiel kunnen zien met deze informatie en kunnen gaan volgen.Voer daarom een nickname in en en zo min mogelijk gegevens.

Stap 4 Online bescherming. Zorg dat er een volledig beveiligingspakket is geïnstalleerd zoals niet alleen een virusscanner, firewall en spyware maar ook een die uw zoekopdrachten bijhoud en u waarschuwt bij gevaarlijke websites.

 1. Check https
  1. De website van mediamarkt is vaak gekopieerd: https:mediamarkt.nl op een nepshop stond http://www.mediamarkt-shop.com
  2. Controleer de spelling van het webadres
 2. Zoek naar ervaring
  1. Koop u voor de eerste keer bij deze website google dan eerste website en lees andere ervaringen.
  2. Zoek ook op oplichting of ervaring
 3. Kies een veilig betaalmiddel
  1. Van welke betaalmethode kunt u gebruik maken om u product te kopen, de veiligste zijn afterpay, paypal of i-deal
 4. Let op de contactgegevens, kvk, btw-nummer en trek deze na of ze kloppen. Staan de gegevens duidelijk vermeld?
 5. Let op productkosten, de verzenkosten
 6. lees de algemene voorwaarden door
 7. Controleer de website Opgeletopinternet.nl of op consumentenbond.nl

Stap 5 Bescherm uw computer. Bescherm u computer altijd met een goed wachtwoord en verander deze regelmatig. Gebruik voor alles een apart wachtwoord. Bescherm uw computer met firewall en virusscanner. Reageer nooit op verzoeken voor persoonlijke gegevens af te staan. Controleer regelmatig uw naam en BSN- nummer op het internet.

Installeer altijd de laatste updates van uw besturingssoftware (bijv. windows, android). Deze zijn het minste gevoelig v.w.b. hacken. Installeer altijd de laatste updates van uw besturingssoftware (bijv. windows, android). Deze zijn het minste gevoelig v.w.b. hacken. Bewaar backups (op meerdere externe disks) van korter en langer geleden op verschillende locaties. Installeer op uw smartphone een anti diefstalfunctie en maak uw telefoon boefproef kijk op maakhetzeniettemakkelijk.nl

Stap 6 Bescherm uw mail. De mailbox is voor identiteitsdieven een goede plek voor al benodigde informatie. Om u mailbox te beschermen, probeer zoveel ongevraagde mails en aanbiedingen te stoppen. Phishing mails is een van de meest ruime bekendheid methoden van persoonlijke identiteitsdiefstal.

Phishing mails zijn onaangevraagde e-mailberichten verstuurd door internetcriminelen die zich voordoen als legitieme persoon of organisatie met de bedoeling u zover te krijgen om persoonlijke informatie vrij te geven. Bij een poging tot smishing kan een oplichter u een link sturen naar een kwaadaardige website of een telefoonnummer met interactieve stemcomputer (een vorm van vishing) die u om uw persoonlijke informatie zal vragen.

Verwijder verdachte e-mails direct en klik nooit op de link die in de e-mail staat. Vaak proberen criminelen in uw computer ‘in te breken’ door een virus te sturen. Dit wordt vaak via een zogenoemde hyperlink in mails of berichten via social media kanalen verstuurd. Wanneer u op de link klikt kan het virus uw computer of smartphone binnendringen en schade aanrichten. Doe dit dus nooit! Verwijder dergelijke berichten, ook bij twijfel.

Stap 7 Gebruik sterke wachtwoorden. Sterke wachtwoorden bestaan uit een combinatie van zowel cijfers als kleine en grote letters en symbolen en bevat minimaal 10 tekens. Deel u wachtwoord nooit met anderen. wijzig regelmatig uw wachtwoord en maak gebruik van een wachtzin ipv een wachtwoord. Een wachtzin is voor uzelf makkelijker te onthouden en moeilijker te kraken voor een hacker. Denk goed na over hoe u uw bestanden op u computer en telefoon bewaard en beveiligd.

Stap 8 Surf veilig bij openbare hotspots. Log op een openbare hotspot of computer niet in op uw internetbankieren. De verbinding is dan niet beveiligd en uw gegevens lopen een grote kans gestolen te worden.

Stap 9 Via de diverse tweedehands sites worden advertenties geplaatst met scherpe aanbiedingen, waarmee u naar de nep webshop word gelokt. Let op bij het kopen via deze verkoopsites. Bekijk goed op welke webshop u spullen koopt, waar het bedrijf zit en controleer het bedrijf altijd. Maak voor u zelf een overzicht waar een goede webshop aan moet voldoen, wat heeft de shop minimaal nodig en wat moet er minimaal opstaan? Wat vind u belangrijk bij de aanschaf van een product?

Het verwachte resultaat:

Na het lezen van het stappenplan heeft u een beeld hoe u veiliger kan internetten en veiliger kan gebruiken

Tips:

 • Digitale training ‘Veilig wonen’ Op een leuke, interactieve manier leren wat je zelf kan doen om de veiligheid in/om je huis te verbeteren?
 • Bescherm uzelf tegen cybercrime. Hoe? Door altijd meteen updates te installeren op uw smartphone, tablet en computer. Updates repareren de zwakke en onbeveiligde plekken in de software. Meer tips om uzelf online te beschermen? http://www.veiliginternetten.nl
 • WordPress wordt veel ingezet voor het maken van websites, door de gebruiksvriendelijkheid. De grootschaligheid maakt het interessant voor o.a. hackers.

Vergelijkbare berichten