Hoe kan vuurwerk onveilig voelen voor iemand met PTSS?

Voor een persoon met PTSS kan het vuurwerk een zeer onveilig gevoel geven. Het kan ervoor zorgen dat een persoon meer bang en angstig door de harde knallen die lijken op een ontploffing. Wanneer het regelmatig zeer dichtbij is maakt dit de persoon steeds meer bang en durft de persoon de deur niet meer uit. Een persoon kan hierdoor in de tijd dat het word afgestoken steeds minder buiten komen en meer winkels gaan vermijden, de persoon vind het onveilig om over straat te gaan of word te veel getriggerd.

Vuurwerk zorgt voor angsten, hoe harder het klinkt hoe meer angst een persoon ervaart. Een persoon kan van het vuurwerk pijnklachten krijgen zoals aan het hart of het hoofd. Wanneer het lang duurt kan het zorgen voor een opstapeling aan emoties, gevoelens, pijn en angsten, hierdoor komt een persoon steeds meer in een crisis.

Het onveilige gevoel gaat vaak pas weg half januari of eind januari. De persoon moet er weer rust in vinden dat het niet meer word afgestoken en zich ervan verzekerd zijn om meer rust te vinden, dit heeft te maken met de alertheid op vuurwerk en hoeveel een persoon is getriggerd in de maand.

Door het geluid kan een persoon zich steeds minder veilig voelen, het is er steeds vaker en voor minimaal 1 maand. Hoe meer vuurwerk er word afgestoken, hoe dichterbij het is, hoe meer last een persoon ervan heeft. Hierdoor kan buiten voor een persoon steeds minder veilig voelen of de omgeving waar de persoon woont. Ook in huis kan een persoon zich minder veilig voelen wanneer het zeer dichtbij word afgestoken zoals in de tuin of galerij.