Ik kijk een serie en hou het maar 5 minuten vol dan moet ik pauze. Mijn ptss speelt weer op.

Ik kijk een serie en hou het maar 5 minuten vol dan moet ik pauze. Mijn ptss speelt weer op.

Wat is het?

Een persoon met PTSS heeft vaak veel signalen en gedachten wat de rust om te blijven kijken kan verstoren. Het kan voor een persoon lastig zijn met de gedachten te blijven bij het programma waardoor het meer frustreert dan rust geeft. Een pauze kan soms helpen om het meer los te laten en later het programma weer verder te kijken, maar dit is niet altijd mogelijk.

Herkennen

Een persoon kan geen rust vinden in het kijken van de tv serie. Een persoon houd het veel te kort vol om het programma af te kijken, hierdoor is er een pauze starten pauze starten. het kan ervoor zorgen dat een persoon hierdoor meer stress krijgt. Met PTSS is een persoon een stuk gevoeliger geworden, waar een persoon zonder PTSS eerst de actiefilm gewoon kon kijken is dit nu veel moeilijk door geweld wat er in voorkomt wat voor een persoon een trigger kan zijn of de situatie wat er voor gebeurde. Wanneer het een persoon niet lukt langer dan 5 minuten te kijken heeft het vaak al onrust, al hoge signalen, is het voor een persoon op dat moment te veel gevraagd. Een PTSS en signalen zijn niet te voorspellen wanneer deze opkomen dus het is altijd een gok of het goed gaat.

Het programma dat u kijkt zorgt voor gevoel, gedachten en emoties, het kan zorgen voor een herbeleving als het te maken heeft met iets waardoor u een PTSS heeft opgelopen. Het zien van de beelden kan nare herinneringen oproepen waardoor u snel veel gedachten en hoge signalen heeft. De serie kan versterkend werken op de signalen waardoor deze erger worden. Wanneer het een drukke dag is geweest of er veel is gebeurt en u probeert afleiding te gaan zoeken met het kijken van een serie kan het soms verkeerd vallen, omdat de spanning nog te hoog is, soms kan het effect hebben, het is wisselt en niet een standaard oplossing.

Het kan komen door het programma dat u aan het kijken bent, het kan komen door de drukte in een week of de dag of hoe een week is verlopen. het kan komen door gebeurtenissen die niet zijn verwerkt. Het kan voorkomen dat u de ene dag beter de serie kunt kijken als een andere dag. Wanneer een persoon een serie kikt komt het vaak door een trigger dat het minder goed lukt het programma af te kijken. Het kan zijn dat het lijkt of er niks gebeurt maar in uw onder bewust zijn bent u er mee bezig waardoor het toch oploopt of het na de serie blijft hangen.

Behandeling

Is een pauze voldoende en hoelang moet de pauze zijn? Lukt het de gedachten te verzetten en weer rust te vinden en bij te komen? Het houden van pauze in een serie haalt u vaak weer u het moment van tv kijken. Wanneer u het mogen lijkt heeft u als nog een beter moment, meer rust, geduld om het te kijken. Of een persoon met PTSS tv kan kijken is zeer afhankelijk van hoe de dag is verlopen, hoe getriggerd de persoon is, hoeveel last van signalen een persoon heeft, hoeveel gedachten er zijn. Het is voor een persoon vaak lastig als de signalen hoog zijn. Dit kan ook gelden voor het luisteren van muziek.

Wat houd de PTSS speelt weer op in voor u? Het hebben van een PTSS is voor elke persoon anders, de ene persoon heeft meer last van angsten en de andere meer van stress. Het is belangrijk de signalen beter te omschrijven zodat andere begrijpen wat u bedoelt zodat ze u kunnen helpen en u een gerichte hulpvraag kan stellen. Wat kunnen andere op dit moment voor u doen? Wie kan u helpen als de PTSS signalen weer opspelen? Het is belangrijk te weten wat u moet doen en wat mogelijkheden zijn, het stoppen is belangrijk door bijvoorbeeld een ademhalingsoefening.

Om er achter te komen wat de oorzaak is, is het belangrijk veel zelf kennis te hebben en te weten wat welke gedachten oproept of wat welk signaal oproept. Het hebben van een overzicht is hiervoor belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van de mogelijkheden.

Gevolgen

na 5 minuten komen er te veel gedachten of signalen op waardoor een persoon moet stoppen met kijken. Het is dan de vraag of het verstandig is een korte pauze te nemen en weer terug aan te zetten of het voor de dag te laten en morgen te kijken.Een persoon kan het 5 minuten volhouden kan liggen aan dat de persoon weinig concentratie heeft, een persoon heeft een vol hoofd waardoor de concentratie vaak laag is. Het kijken lukt dan vaak maar heel kort en moet worden uitgebouwd tot weer normaal kijken voor een 1/2 uur of langer.

PTSS signalen kan van alles zijn, het meer last hebben van schuldgevoel, wantrouwen, alertheid, waakzaamheid, nachtmerries, herbeleving, vermijden, angsten, onrust. Hierdoor is het niet duidelijk wat er word bedoelt, wanneer het weer op speelt is het belangrijk meer grip te krijgen en te gaan houden op de signalen om een tornado of orkaan te voorkomen. Wanneer de signalen op spelen kan het zijn dat een persoon snel in een bui komt, de signalen kunnen op komen en als een storm blijven maar ook van wind door schieten naar orkaan. Bij tornado en orkaan zitten vaak pijnklachten.

Het geeft duidelijk aan dat de persoon niet weet wat de oorzaak is van de PTSS signalen die op komen. Hierdoor kan het moeilijker zijn een actie te nemen om deze te verminderen. Het doorgaan met het kijken zorgt ervoor dat u meer signalen krijgt. Doordat de persoon het niet weet is het nu zo hoog opgelopen. Wanneer er een drukke periode is kan een persoon minder veel hebben, hierdoor is een persoon meer prikkelbaar, hierdoor kan het kijken van een serie harder binnen komen dan anders en meer oproepen dan u gewent bent.

Plan

op een dag dat u maar 5 minuten kan kijken en dan een pauze nodig hebt, is het verstandig de serie uit te zetten en een andere dag terug te kijken. Het geeft te veel triggers op het moment waardoor het niet lukt. Door te blijven kijken word het erger. Om het een effect te laten hebben moet een pauze minimaal 1 uur duren voor u het aanzet. De rust moet eerst terug komen, u moet het eerst loslaten en verwerken en bijkomen van het moment, dit duurt ongeveer een uur voordat het weer zo is als voor de film. Wat heeft u ervoor nodig van de 5 minuten 10 minuten te maken? Kan het helpen te kijken met een hoofdtelefoon, dit kan helpen minder afgeleid te worden door de omgeving en meer geconcentreerd te kunnen kijken, ook het volume kunt u harder zetten. Probeer iedere keer opnieuw om langer te kijken, maak een doel en verbeter deze. Kijk naar andere dingen om de concentratie te verbeteren zoals het lezen van een boek of het nieuws.

Het is belangrijk te weten wat er op dit moment helpt om de signalen te verminderen door afleiding te gaan zoeken en de film te laten, door te leren van vorige momenten, door het maken van een signaleringsplan met de fase wind storm tornado en orkaan. Hierdoor kunt u meer grip krijgen op de signalen en een fase terug gaan, leer van het crisis noodplan en om deze te kunnen toepassen. Maak signalen die opkomen bespreekbaar en houd hiervoor een dagboek bij met aantekeningen, overzichten en schema’s met wat de serie met u doet, het kenbaar maken aan de hand van een serie kan makkelijker zijn een start te hebben van een gesprek of onderwerp. Schrijf het op aan de hand van de 5G methode.

Welke redenen zijn er? Wat maakt het naar of vervelend? Wat is de oorzaak van de hoge signalen? Ga op onderzoek en kijk met vorige momenten terug naar de serie de start, wat gebeurde er toen de PTSS meer kwam opzetten? Hoe voelde dit? Wat is een erkenningspunt? Kunt u dit punt de volgende keer herkennen? Het is belangrijk te weten wat de situatie ervoor was voor een duidelijk beeld om het steeds eerder te kunnen stoppen en niet te lang te blijven kijken. Wat heeft u vandaag gedaan? Was dut erg veel? Bent u getriggerd? Heeft u hoge signalen? Hoe is de week verlopen? De oorzaak kan zijn de serie die u keek maar kan ook ergens anders liggen, loop de week terug en kijk waar er dingen minder gingen en of dit de oorzaak kan zijn. Het kan zijn dat er meerdere oorzaken zijn die zijn opgestapeld waardoor het nu niet lukt.

Vergelijkbare berichten