Kan er ajb gestopt worden met die akelige verwijzingen bij complotdenkers, wappies, extreem rechtse figuren, charlatans etc. naar de GGZ?!! Echt. Stop daarmee.

Kan er ajb gestopt worden met die akelige verwijzingen bij complotdenkers, wappies, extreem rechtse figuren, charlatans (oplichters) etc. naar de GGZ?!! Echt. Stop daarmee. Mensen die geestelijke gezondheidszorg nodig hebben worden door dit kortzichtige denken telkens in die hoek geduwd.

Wat is het

Voor personen op sociaal media kan het lijken dat wappies, gestoord denken, gestoorde uitspraken doen, maar de persoon ziet het anders al menig persoon. Iedereen mag zijn of haar mening hebben over onder andere corona. Het denken van extreem rechts is anders als extreem link of het midden. Het wil niet zeggen dat de ene beter is of slechter is dan de ander, het is anders. Het is niet omdat net anders is dat een persoon gelijk een psychiatrisch patiënt is.

(Extreem) rechtse personen en complotdenkers zijn er altijd al geweest. in Nederland zijn al diverse rechtse partijen in de politiek geweest. Hieruit blijkt ook altijd dat dit een best grote groep is die er zo over denkt. Complotdenkers zie een probleem vaak heel anders en komen vaak met andere oplossingen, deze personen zijn er genoeg in het land ook in de politiek of in de gemeente. Door corona zijn alleen de groepen nog duidelijker zichtbaar geworden.

Herkennen

Op sociaal media word vaak gezegd dat personen naar GGZ moeten gaan, omdat ze anders denken. De wappie zijn geen personen voor GGZ, wappies is hun denkpatroon, daar mogen andere iets van vinden maar het is geen aandoening, stoornis die behandeld word, zoals een depressie of PTSS. Iemand met een PTSS heeft van vele andere dingen last als een wqppie, een wappie hoeft nergens last van te hebben (diagnose), een wappie kan een PTSS hebben. Een wappie heeft vaak last van andere die niet denken zoals de persoon denkt.

Rechts is de laatste jaren alleen maar gegroeid, was een enkele keer bijna de grootste partij van het land, het scheelde niet veel stemmen. De groep groeit alleen de afgelopen jaren, het heeft niet altijd met rechts denken te maken, maar meer omdat er veel problematiek is, dingen niet juist worden aangepakt bij de overheid, bij het stemmen word er rechts gestemd omdat het anders moet, een persoon is het vaak niet met alle punten eens. Het rechts denken heeft niks te maken met een diagnose, maar met hoe men kijkt naar de wereld en de oplossing ervan.

  • Wappie denken: Je moet niet testen want dan is er geen corona. Je moet niet kijken naar het leed of wat is aangedaan dan is er geen PTSS.
  • Extreem rechts: Het zint ons niet die coronamaatregelen we gaan vechten tegen de mp, ze krijgen ons niet klein, we gaan met zijn alleen naar museumplein. Iemand heeft een trauma op gelopen, en schiet de persoon neer die het heeft gedaan.
  • Complot denken: Direct na de uitbraak ging er op internet een verhaal rond dat het virus was ontstaan doordat iemand in Wuhan vleermuizensoep had gegeten. Na het oplopen van een depressie komt het verhaal dat de persoon dit heeft opgelopen door een vakantie.

Personen met mentale problematiek die GGZ nodig hebben voor een herstel hebben hier vaak veel last van. Ze worden vergeleken met een groep die totaal anders denkt, wat verder niks te maken heeft met mentale problematiek. Om te kunnen herstellen van een diagnose is veel tijd nodig, soms jaren, het kost een persoon erg veel.

Behandelen

De normen en waarden van het land gaan zwaar achteruit. Sinds de komst van sociaal media, denken personen alles maar te mogen en kunnen zeggen en denken niet na wat voor gevolgen dit kan hebben voor een groep personen of 1 persoon. Hierdoor staan de groepen tegen over elkaar in plaats van gelijk.

Er is allang geen 1 geheel meer, dit was de afgelopen jaren duidelijk te zien in de toename van geweld, plunderen, het niet aan de regels houden bij corona. De normen en waarden die er vroeger waren zijn tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend, hoeveel personen staan nog op voor een oudere persoon in de bus? Ouderen zijn vaak het slachtoffer van jongeren die misbruik maken van een situatie, bijvoorbeeld stelen van een tas, oplichting, de persoon omgooien.

Wanneer de PTSS een complot zou zijn, zou er geen aangifte mogelijk zijn of zou het een valse zijn, de persoon zou het verzinnen het was een waan. de persoon zou dan geen diagnose PTSS krijgen, aangezien een psychiater of arts hierdoor heen kijkt, de vragen zijn zo opgesteld dat het gebeurt moet zijn, als uitslag. Het complot denken moet dan wel heel groot zijn, om het bij elkaar te vertellen, een grote fantasie. Bij een trauma kan alleen een persoon die het heeft meegemaakt de details zeggen, bij iemand die het verzint kan dit niet eerlijk overkomen.

Personen worden al snel in hokjes gezet, dit is bij een diagnose zo, maar ook bij een wappie, de persoon word beoordeeld op de uitspraken en gelijk in een groep gezet, er word niet verder gekeken, het veranderen van de mening, is dan veel moeilijker. Het blijft een eenzijdig beeld als een persoon in hokjes word geplaatst. Het is een oordeel over een persoon, net als de persoon moet naar ggz.

gevolgen

Wanneer een persoon een PTSS heeft staat dit totaal anders tegen over een wappie, een wappie zelf is geen diagnose, het denken van een wappie heeft niks met een diagnose te maken. Het vergelijken van een wappie met een persoon met PTSS of depressie is beide personen in een hoek zetten, zijn gelijk, hebben overeenkomsten. Wappie vergelijken veel met de WO2 maken gebruik van voorbeelden uit die tijd. Iemand met PTSS zou juist in die tijd een trauma hebben kunnen oplopen, en vel opa’s en oma’s hebben daar nu na ruim 75 jaar nog steeds last van.

Het vergelijken van een diagnose met een persoon die extreem rechts is, is zeer ongepast, het heeft niks met elkaar te maken. Rechts en zeker extreem recht is vaak discriminerend naar een bepaalde groep mensen of naar een bepaald land. Hebben veel over voor hun gelijk en schromen niet om geweld toe te passen. Een persoon met een PTSS gebruikt geen geweld om de zin te krijgen voor een behandeling, wanneer het bij een persoon zo hoog oploopt dat het gebeurt, is er veel te lang gewacht met de aanpak op een dag, met het bieden van hulp om het aan te pakken. Dit heeft niks te maken met rechts denken en vechten om het vechten net als hooligans. Van iemand die extreem rechts is kan een andere groep juist een trauma oplopen, door het gedrag van extreem rechts, zoals geweld, discriminatie, racisme.

Voor een persoon is het erg naar om vergeleken te worden met een extreem rechts persoon als de persoon een diagnose heeft. Beide zouden naar GGZ moeten en zijn wat dat betreft gelijk. Een persoon met een diagnose wilt herstellen, wat bij die mensen niet mogelijk is, het vergelijken laat zien dat er maar weinig kennis is van wat GGZ is en wat het inhoud, en welke personen hulp krijgen van GGZ. Een persoon krijgt van de vergelijkingen veel last en kan hierdoor meer zorgen maken of slechter slapen. Het geeft een verkeerd beeld van de werkelijke problematiek en ggz.

plan

Mensen die het uiten zouden de dsm eens moeten lezen, zich meer verdiepen in wat GGZ betekend en hoe het is te moeten leven met een diagnose, zoals PTSS, trauma, wat door een ander is aangedaan en een persoon voor de rest van zijn leven beschadigd door is en last van kan blijven houden., De persoon heeft waarschijnlijk geen idee wat het inhoud om elke dag last te hebben van herbelevingen en nachtmerries als hij/zijn vergelijkt met een wappie of een complotdenker,

Het is belangrijk dat er weer meer gesproken word over wat wenselijk is in het land, waar iedereen zich prettig bij voelt, hoe we met elkaar moeten omgaan en hoe we weer meer rekening met elkaar kunnen houden. De grenzen zijn in de jaren veel verlegt en hierdoor zeer weinig zichtbaar. Het is belangrijk dat er meer mee word gedaan op sociaal media en dat de personen en nepprofielen worden verwijderd.

De manier van praten op sociaal media is soms tegen de regels, vaak word er van alles gezegt wat niet passend is of foto geplaatst over bijvoorbeeld de WO2, er zou zou meer gefilterd moeten worden op de woorden en op de afbeeldingen. Sociaal media was ooit leuk en gezellig maar veel mensen stoppen er mee, het roer zou om moeten om het te veranderen naar weer een leuk sociaal media waar mensen elkaar helpen. Wees een voorbeeld voor een ander.

Komt u het online stegen op bijvoorbeeld sociaal media, rapporteer de persoon aan de hand van de tweet en blokkeer de persoon. Houd uw eigen tijdlijn schoon, volg alleen die mensen die u wilt, trek niet te veel aan van andere, zet profielen die negatief zijn of opmerkingen op negeren.