PTSS en een mondkapje

Wat is het

Een persoon kan zich vaak weinig voorstellen wat een trauma is en wat dit inhoud voor een persoon voor het dagelijks leven. Het praten over een trauma word gezien als dat moet je doen, maar in een winkel is dit heel anders. Het bespreken van een trauma in afwachting of een persoon naar binnen mag is niet wenselijk voor een persoon en kan traumatiserend zijn voor de persoon. Het uitleggen is wel iets wat een persoon elke dag moet doen in een winkel, terwijl vele personen nooit het ergste van het ergste wat is gebeurt zouden vertellen aan bekende.

Het hebben van meerdere problematiek kan ervoor zorgen dat een persoon veel meer moeite heeft het mondkapje te dragen. Voor sommige personen gaat het nog, voor andere kan het te veel zijn. Van PTSS zijn meerdere groepen zoals CPTSS en MCPTSS waar een verschil in zit voor het wel of niet dragen, ook de signalen van een persoon kunnen wisselend zijn. Bij astma kunt u gebruik maken van medicatie die kan helpen minder kast hiervan te hebben. Bij de angst van het mondkapje is dit vaak minder mogelijk omdat het kalmeringsmedicatie is die een persoon erg duf maken, waardoor een persoon minder kan doen.

Herkennen

Een PTSS is heel naar om te hebben en heeft een persoon beschadigd in het gevoel, gedachten en emoties. Een herbeleving is het naarste moment opnieuw beleven van het trauma dat door iemand anders is aangedaan. Een PTSS loopt iemand alleen op door de ergste van de ergste dingen die u zich kunt voorstellen.

Het is een volle winkel aan de hand van de regels, niet overdreven druk, de persoon staat in de deuropening, die vaak bij de kassa’s is, de persoon word geweigerd en moet het verhaal vertellen over het trauma, de personen buiten en bij de kassa kunnen hier grote delen van opvangen, een persoon die vaker in die winkel komt krijgt een naam.

Wanneer een persoon boodschappen gaat doen en de winkel komt zonder mondkapje moet het vertellen over het trauma dat is meegemaakt dus over het moment van geweld, mishandeling. De reden voor het niet dragen van het mondkapje. Tijdens het vertellen krijgt een persoon steeds meer herinneringen en gedachten aan het trauma, de persoon krijgt veel stress en het voelt zwaar ongemakkelijk het over het naaste stuk of iets ervoor te hebben in een winkel waar meer mensen het horen.

Een trauma is iets waar een persoon alleen over praat met een hulpverlener of met personen die de persoon vertrouwd. Veel personen praten niet over het trauma omdat het te gevoelig ligt. Deze personen zijn nu met de mondkapjesplicht het openlijk te vertellen over geweld, mishandeling, misbruik. Het uitleggen van een trauma aan een ander moet als een herbeleving om te laten zien hoe ernstig het is, wat de persoon heeft meegemaakt, voor een duidelijk beeld. Wanneer de persoon de ver weg blijft van het punt kan de persoon geweigerd worden in een winkel.

Het dragen van een mondkapje kan voor u lukken maar voor andere personen met PTSS is dit niet mogelijk. Niet iedereen met PTSS ervaart dezelfde signalen en kan veel angst ervaren bij het dragen van een mondkapje, waardoor het onmogelijk word. De angst die een persoon ervaart kan ervoor zorgen dat een persoon veel minder buiten komt, omdat het elke keer een mondkapje op moet. Het dragen van een mondkapje met een plicht zorgt ervoor dat er bij een persoon met PTSS meer druk om staat om dit ook te doen, wanneer het niet lukt, word een persoon meer onzeker, het voelt niet goed om het niet te dragen en zonder mondkapje in een winkel te lopen. Voor andere roept het veel vragen op.

De andere persoon denkt ook aan de veiligheid van andere ook al draagt het het mondkapje niet. De persoon gaat vaak op tijden dat het rustig is naar een winkel en is meer thuis. De angsten kunnen zorgen dat een persoon veel minder buiten komt, waardoor het minder weerstand heeft tegen het virus. De persoon kan zich door de angsten heel onveilig voelen, er is een en blijft een kans op besmetting.

Online verschijnen veel berichten van personen die veel moeite hebben met de mondkapjesplicht. Voor veel van deze personen is het lastig om het mondkapje te dragen. Het gene wat er tegen over staat is dat de persoon tekst en uitleg moet geven over waarom het geen mondkapje draagt en het hierbij moet hebben over de trauma’s en PTSS in een winkel. Personen zeuren over het dragen van het mondkapje, het zit niet lekker, het is te benauwd, er veel mis mee. Het word omschreven als een muilkorf. Deze groep is niet de groep die er daadwerkelijk echt veel last van heeft. De persoon vind het niks dat er een plicht is en geeft dit als redenen, het heeft weinig te maken met het gevoel dat het trauma kan oproepen bij een persoon.

Dat het u lukt met een PTSS om een mondkapje te dragen wil niet zeggen dat iedereen dit lukt. Het is fijn voor u maar tegelijk onbegrip door het weg te zetten als te weinig aandacht gehad. De personen zijn vaak al lange tijd in therapie om het wel te kunnen dragen en om hier beter mee om te gaan. Een persoon kan als reden hebben ik draag geen mondkapje en hier een heel punt van maken en andere oproepen dit ook te doen. Het niet dragen van een mondkapje zorgt voor meer kans op een besmetting, een grote groep die het niet draagt, zorgt voor meer besmettingen. Als ouders niet alert zijn op het dragen van het mondkapje en het naleven van de regels kan het kind alles minder nauw gaan nemen. De persoon neemt het mondkapje en redenen om het niet te dragen als smoes, waardoor er meer smoezen kunnen komen. Het aanspreken op het gedrag is zeer belangrijk.

Aandacht heeft niks te maken met de PTSS en de signalen die een persoon ervaart. Een persoon zet niet een mondkapje niet op voor het krijgen van aandacht, maar voor de angst en paniek die een persoon ervaart als het word opgezet, het voorkomen van buien. Van de angsten kan een persoon negatieve gedachten krijgen en gedachten stromen, hierdoor is het voor een persoon veel moeilijker om zich te concentreren en te functioneren en verder te gaan waar de persoon mee bezig was. Een persoon kan van een moment boodschappen veel meer last krijgen en moeten bijkomen, waardoor het nog minder naar de supermarkt gaat en het boodschappen doen als negatief gaat zien.

Behandelen

Een persoon kan het gevoel krijgen van de mishandeling in de winkel hierdoor kan het in elkaar storten en bang worden of agressief reageren. De persoon kan in een herbeleving het gevoel hebben echt weer mishandeld te worden hierdoor word de medewerker een dader voor de persoon als het praat, de persoon ervaart de stem als toen. De persoon die het gevoel van misbruik krijgt voelt zich vies, gaat zich samen. Na het vertellen van het trauma en er open over te zijn geweest, wil het niet zeggen dat dit voldoende is om de winkel in te mogen zonder mondmasker. Het is wat de persoon van de winkel vind en of het geloofwaardig is.

Er word te makkelijk over gedaan dat een persoon vrijstelling heeft vanuit de overheid. Een persoon moet het maar vertellen, maar het is niet dat landelijk door iedereen word geaccepteerd. Het geeft geen duidelijkheid of het klopt, het is anders als een persoon die benauwd is en puffer heeft wat het zou kunnen aantonen. Een vrijstelling betekend voor personen met PTSS meer problematiek. Niet alle personen met PTSS hebben last met het dragen van het mondmasker. Veel van de personen dragen dan ook een mondmasker. Het is zeer afhankelijk van het trauma, de hoeveelheid, de duur, de beschadiging en hoe goed een persoon mee kan omgaan en het heeft verwerkt.

Het hebben van PTSS zegt niks over het trauma dat is opgelopen en of wel of niet mogelijk is om een mondkapje te dragen. Een trauma kan op verschillende manieren worden opgelopen, hierdoor kan de ene persoon er minder last van hebben als een ander. Het is belangrijk een duidelijk beeld te hebben van de persoon en of het niet willen is of niet kunnen.

Het niet dragen is niet het weigeren van regels. Er is een verschil tussen personen die het mondkapje weigeren en minder met corona hebben, dan het niet kunnen dragen vanwege de angsten. In een winkel staat het niet op iemand voorhoofd wat de reden is van het niet dragen. Ik draag het wel en jij niet. Ik doe het goed en jij niet. Het kan een ander oordeel zijn over een persoon. Er is geen goed of fout, het is het kan of het kan niet, het heeft te maken hoeveel leed het de persoon met PTSS bezorgt voor het aangeeft het niet te kunnen dragen.

Hoeveel meer veiliger maakt u het voor de persoon? De veiligheid is vaak niet te voorspellen, het is niet duidelijk wie besmet is, het virus bij zich draagt en wie het doorgeeft. De veiligheid is meer dan alleen het dragen van een mondkapje. Een mondkapje is om de kans op een besmetting te verkleinen.

Het komt over dat andere personen die een mondkapje niet kunnen dragen zwakker zijn. Het komt over of de personen redenen bedenkt voor het niet dragen van een mondkapje. Wanneer het trauma te maken heeft met iets over de mond zoals hand over de mond en neus, kan een persoon met een mondkapje veel last hebben. Personen die zeuren over het mondkapje hebben vaak zelf weinig problematiek en kunnen zich moeilijk verbeelden hoe het voor een ander kan zijn, of hoe het is het te moeten uitleggen wat het trauma is dat een persoon heeft ervaren. De personen die zeuren willen af van de regels.

Als persoon die zelf een PTSS heeft opgelopen is het vreemd om te uiten dat het te weinig aandacht is, u zou als geen ander moeten weten hoe het kan zijn in het dagelijks leven met PTSS. Het hebben van te weinig aandacht lost een persoon met PTSS niet op door geen mondkapje te dragen. Wanneer een persoon in de jeugd te weinig aandacht heeft gehad heeft het vaak hechtingsproblematiek en hierdoor een vroeg jeugdig trauma. Het trauma beschadigd een persoon in het gevoel, gedachten, emoties, vanaf de start van het leven.

Gevolgen

De mondkapjesplicht is voor veel personen met PTSS niet te doen, de persoon komt in een paniek bui of krijgt herbelevingen. Dit heeft veel te maken met het trauma dat een persoon heeft opgelopen. Dit is niet bij alle soorten veel waar de maand op de mond is gelegd of war iets over de mond zat of benauwdheid. Iemand die in de rij staat voor de kassa kan het trauma horen, de persoon kan zich hier meer zorgen over maken of zich naar gaan voelen. Veel personen kennen het echte leed van een trauma niet of de ernst ervan niet. Hierdoor kan een persoon minder goed gaan slapen die avond.

Een persoon kan zich door het elke keer te moeten bespreken zich minderwaardig gaan voelen, minder dan de rest in de winkel, een persoon kan geen mondkapje op en heeft geen keuze voor boodschappen. Wanneer een persoon een schuldgevoel van het trauma heeft kan dit extra hierop werken. Door de alertheid die een persoon krijgt van een trauma, kan een persoon steeds blijven zoeken naar veiligheid en hierdoor opletten op andere mensen die onprettig voelen.

Een persoon voelt zich niet meer fijn in een winkel waar het net uitgebreid het verhaal heeft verteld. De persoon moet wel verder anders moet het zonder boodschappen naar huis. De personen hier de persoon heeft gehoord kunnen raak aankijken, of opmerkingen maken. Hierdoor word het steeds meer naar te winkelen, wat winkelen een heel probleem maakt met hoge signalen. Door het herbeleven komt een persoon in hogere signalen in een winkel, hierdoor moet een persoon in hoge signalen boodschappen doen. De signalen lopen normaal zonder het gesprek al hoog op en een persoon is vaak blij als het achter de rug is. Voor een persoon met PTSS is dit niet te doen.

Na het boodschappen doen kan een persoon een hele dag last houden van de ervaring in de winkel en soms langer. De persoon gaat er meer over nadenken, gaat piekeren en hierdoor verloopt een dag zeer slecht. De volgende keer dat een persoon naar de winkel gaat, kan het herinneringen krijgen van die keer waardoor het winkelen met steeds minder plezier word. Een persoon zou hierdoor meer kunnen gaan vermijden doordat het steeds het trauma moet vertellen, wat traumatisch voelt voor de persoon om het steeds te vertellen.

De combinatie PTSS en astma is voor het dragen van een mondkapje zeer naar. Een persoon met PTSS en angsten kan veel benauwdheid ervaren, waardoor de angst verder oploopt en een persoon meer last krijgt van hyperventileren, met paniek en kans op een herbeleving. Een persoon met PTSS en astma heeft dubbele problematiek en valt onder de groep voor vrijstelling van de mondkapjes plicht. De persoon vind dat andere personen zeuren over een mondkapje terwijl de persoon juist de problematiek heeft waardoor een mondkapje niet mogelijk zou zijn. PTSS is niet voor iedereen hetzelfde en niet iedereen ervaart hetzelfde, hierdoor is het voor elke persoon andere hoe het dragen van een mondkapje gaat. Als een persoon meer angst ervaart op een dag is de kans groot dat het ook meer angsten ervaart tijdens het dragen, het kan zijn dat de persoon de CPTSS deels heeft verwerkt en er goed mee overweg kan, waardoor de persoon minder angst ervaart en hier minder last van heeft.

Een persoon krijgt rare blikken als het als enige in de winkel loopt zonder mondkapje. In het begin viel het minder op toen minder mensen het droegen, nu met de mondkapjes plicht hebben deze personen er veel last van, dat het dragen niet mogelijk is. De blikken en opmerkingen geven een naar gevoel en de persoon kan er onzeker van worden. Personen die een mondkapje weigeren, doen dit met opzet en maken het zeer lastig voor de groep die met medische reden het niet kan dragen. De groep word al snel gezien als weigeraars met alle gevolgen vandien. Weigeraars hebben weinig met corona, een persoon met medische reden/kwetsbaar heeft wel iets met corona. Er komen regels voor het dragen van een mondkapje voor de groep die het weigerde, waar de groep medische reden nu veel last van ervaart.

De veiligheid voor een ander zit niet alleen in het mondkapje, er zijn meer dingen die moeten gebeuren om elkaar te beschermen. Het vermijden van drukte of het meer binnen blijven kan meer besmettingen voorkomen. Een persoon met angsten en/of PTSS kan zich in corona als meer onveilig voelen door kans van besmetten, onzekerheid, het nieuws. Het dragen van het mondkapje en de angst die het oproept komt hier boven op.

Het is een vooroordeel over een persoon die u niet kent, u niet weet hoe de persoon een trauma heeft opgelopen, hoeveel last de persoon ervan heeft en wat de persoon er aan heeft gedaan signalen te verminderen. Hierdoor heeft u geen volledig beeld van de persoon om te oordelen en te doen laten overkomen als aanstellen. Voor de mondkapjes plicht was het heel wisselend wie wel of geen mondkapje droeg, hoe meer besmettingen hoe meer mondkapjes, hoe minder besmettingen hoe minder mondkapjes. Met het dringende advies werden het meer personen die er wel een droegen. Bij de mondkapjesplicht was er zeer veel weerstand om het verplicht in elke winkel te dragen. Nu het eenmaal meer gewent is, zijn er veel minder personen die er nog iets over zeggen.

Houd rekening met andere personen die een PTSS hebben en die hier meer moeite mee hebben dan u. Het is belangrijk verder te kijken dan alleen uw eigen PTSS. Het hebben van meer problematiek rondom corona word te weinig belicht, het is belangrijk rekening te houden met andere die het moeilijker hiermee hebben. Probeer zoveel mogelijk het mondkapje te dragen, pas de tijd van buiten zijn aan, aan de tijd dat het lukt, probeer de tijd steeds verder uit te stellen en te kijken in hoeverre het lukt. Lukt het niet neem dan een verklaring mee van de behandelaar.

Vraag aan de persoon waarom het geen mondkapje draagt, hierdoor kunt u het onderwerp bespreekbaar maken. De persoon kan dan een weerwoord hebben waardoor het kan reageren, wat niet mogelijk is als u al een oordeel heeft. Heeft u last gehad van vooroordelen? Maak deze bespreekbaar, waar kan met de persoon zelf zodat het beeld kan veranderen, ook voor u zelf om het te verwerken en geen weerstand te krijgen tegen het dragen. Het is belangrijk het als hulpmiddel te blijven zien wat kan helpen om besmetting te verminderen.

Plan

Kunt u zich voorstellen dat u bij elke keer dat u boodschappen gaat doen het ergste van het ergste en het naarste moment van uw leven elke keer opnieuw moet vertellen? Zou u het vertellen? Personen die geen last van het dragen hebben kunnen zich hier weinig bij voorstellen, maar niemand praat hier openlijk over en het zou ook niet moeten gebeuren.

Het zou voor de persoon veel uit maken als er een landelijke kaart is wat de vrijstelling duidelijk maakt. De persoon heeft wel vrijstelling van het dragen maar geen vrijstelling van het verplicht moeten uiten van het trauma. Er is dus voor persoon een probleem bij gekomen. Het kan helpen om het trauma op te schrijven en aan te geven dat u een PTSS heeft, het opschrijven en het laten lezen kan voorkomen dat u het iedere keer moet vertellen. Het zou eventueel met een handtekening van de behandelaar kunnen.

De mensen die PTSS hebben en geen mondkapje kunnen dragen hebben het vaak al genoeg geprobeerd, gaan in therapie om het te kunnen, het is niet dat de persoon het niet wil dragen, geef niet te snel een oordeel aan de persoon maar heb begrip voor de situatie. Het is al een moeilijke tijd genoeg met alleen corona laten we elkaar helpen en het samen aanpakken. Heeft u een nare ervaring gehad in de winkel met een mondkapje, deel de informatie, de gebeurtenis, het verhaal, geeft het woorden en laat zien hoe het is om het te moeten ervaren, zodat het kan veranderen en dat er meer begrip komt voor het gene wat u nu doormaakt.

De mentale gezondheidszorg komt nog te weinig op voor de groep personen die het niet lukt, maar wel dagelijks leed ondervinden voor de regels van vertellen trauma. Mentale gezondheidszorg word te weinig besproken in de corona tijd, zoals de gevolgen van een lockdown voor de mentale gezondheid, of waar extra opgelet moet worden. Behandelaren kunnen het probleem aankaarten bij zorginstituut zodat het kan veranderen. Een zorginstituut zou het kunnen aankaart en bij de overheid.

Het is belangrijk om de CPTSS te laten behandelen om minder last te hebben van het trauma waardoor het mogelijk kan worden om een mondkapje te dragen, dit kan door het volgen van traumatherapie. Het is belangrijk de verschillen te zien in PTSS en de signalen die een persoon ervaart. Niet elke PTSS is dezelfde PTSS. Het hebben van PTSS zegt niks of het wel of niet mogelijk is. Het heeft met veel dingen te maken zoals het verwerken en het kunnen omgaan met het trauma en de signalen.

Is het belangrijk u te houden aan alle basisregels die er zijn. Met PTSS kunt u met een medische verklaring naar buiten met de avondklok en kunt u zonder mondkapje in de winkel. Probeer alternatieven te vinden om zo min mogelijk buiten te komen en de gedachten te verwerken, te bewegen en de zaken te verwerken, door het op te schrijven, door sport oefeningen, door te praten, door afleiding zoeken. Lees ervaringsverhalen van lotgenoten die angst ervaren van het dragen van een mondkapje in het dagelijks leven. Door het lezen kunt u een beter beeld krijgen wat het kan doen met een persoon, hoe veel het de persoon kost om het niet te dragen of te blijven proberen.

Heeft u aangifte gedaan en een proces verbaal van de situatie, dan kunt u dit meenemen naar de winkel, het is een wettelijk papier, hierdoor staat het al gelijk vast dat het is gebeurt. Vraag de medewerker het te lezen.