PTSS vs ADHD

Wat is het?

De diagnose lijken in de eerste plaats totaal verschillend van elkaar. Maar wanneer de signalen beter worden bekeken is het enige verschil het trauma en de trauma gedachten. PTSS is een angststoornis en ADHD neurobiologische ontwikkelingsstoornissen. ADHD is vaak aangeboren en de signalen zijn vaak voor het 12de levensjaar zichtbaar, PTSS kan altijd worden opgelopen.

Herkennen

Het verschil tussen diagnose is vaak erg klein in de DSM, beide diagnose lijken ook veel op elkaar. In de praktijk is het vaak lastig er onderscheid in te maken of het ADHD signalen zijn of PTSS. De signalen voelt een persoon opkomen, maar het is niet te zeggen of het triggers zijn van PTSS of ADHD het heeft alleen een gevolg van overprikkeling, waar de persoon iets mee kan.

Afgeleid zijn door het hebben van triggers die het gedrag of gedachten beïnvloeden of door drukte. Wanneer er meer drukte in het hoofd of lichaam is, is een persoon sneller afgeleid, het is moeilijk om gefocust te blijven en de aandacht erbij te houden.

Dromerig zijn kan zijn omdat een persoon met PTSS een vol hoofd heeft door de vele gedachten en traumatische ervaringen. Hierdoor kan een persoon meer herbelevingen krijgen, wat er aan de buitenkant kan uitzien als dromen. Omdat er drukte is in het hoofd kan een persoon met ADHD meer dagdromen of in gedachten zijn verzonken.

Teruggetrokken zijn door de gebeurtenis die de persoon heeft meegemaakt, heeft een persoon vaak minder vertrouwen in de samenleving en in de dagelijkse dingen die gebeuren. Hierdoor kan een persoon meer gaan vermijden. Door alleen te zijn kan een persoon meer triggers verwerken waardoor het meer rust krijgt.

Vergeetachtig zijn, door de vele gedachten die een persoon heeft, het hoofd blijft denken en bezig, hierdoor blijft een persoon hyper. De persoon kan door een vol hoofd minder dingen onthouden en kan meer vergeten. Hoe hoger de signalen hoe moeilijker het is om dingen te onthouden of te bedenken, hierdoor kunnen veel meer dingen blijven liggen of vergeten worden.

Sociale contacten zijn vaak lastig om aan te gaan of te onderhouden, voor beide diagnose heerst er een taboe. Beide hebben meer moeite contacten te onderhouden, bij PTSS komt dit door het aangedane trauma, bij personen met ADHD komt dit door dat ADHD niet altijd begrepen word, het word vaak gezien als een aandachtstekort of hyperactief.

Instructies opvolgen kan voor beide lastig zijn, wanneer signalen hoog zijn of instructies lang zijn. Het hoofd is te druk waardoor het niet of minder goed word opgeslagen waardoor een persoon er veel minder mee kan. De instructies hebben vaak een hele uitleg wat te lang duurt om gefocust op te blijven, waardoor er een deel van de informatie kan wegvallen.

Het drukke gedrag kan komen bij adhd door hyperactief, bij PTSS kan het komen door onrust of spanning in het lichaam. Voor beide kan een persoon hyperactief worden door gedachten of hoge oplopende signalen. Beide diagnose hebben dagelijks last van druk gedrag.

Beide diagnose hebben last van triggers, in geluiden, geuren of woord trigger. Beide kunnen hiervan een bui krijgen of hoog oplopende signalen. Bij een trigger kan een persoon zich niet meer concerteren, niet meer focussen en is de persoon voor lange tijd afgeleid.

Behandelen

Diagnose zijn een verzameling van signalen, die in de dsm staan. Het boek geeft aan waar een diagnose aan moet voldoen en waar het een ADHD of PTSS is. De diagnose hebben verschillen maar zijn erg klein en vaak voor een persoon in het dagelijks leven niet te onderscheiden. De behandeling van ADHD is vaak met medicatie en gedragstherapie, voor PTSS is dit vaak medicatie en traumaverwerking zoals EMDR. Er is een groot verschil in de manier van behandelen. ADHD mag worden gesteld als het geen andere diagnose kan zijn, hieronder valt een angststoornis (PTSS). Hierdoor is een combinatie ADHD en PTSS niet mogelijk. De persoon heeft hierdoor 1 foute diagnose gekregen, maar door de combinatie kan een persoon snel als complex worden gezien. Er zijn meer combinaties die eigenlijk niet mogelijk zijn zo is iemand een autist als het geen trauma heeft, vaak word PTSS en autisme gelinkt.

Gevolgen

Hoe meer verschillende diagnose er zijn hoe moeilijk het is het onderscheid te maken. Hoe meer diagnose een persoon heeft hoe onoverzichtelijk het word. Voor een persoon is vaak geen onderscheid te maken tussen adhd stress of PTSS stress, het is stress. Hierdoor word het vaak lastiger voor het vinden van een gepaste oplossing.

Omdat diagnose zo op elkaar lijken is het erg moeilijk om onderscheid te maken tussen verschillende diagnose. Zoals hyperactief kan bij beide diagnose, veel stress of onrust kan ook voor beide. Hierdoor is het voor e persoon bijna onmogelijk om te weten wat nu van wat komt en hier een duidelijk beeld van te hebben.

Hoe langer een persoon word afgeleid hoe moeilijker het is om het ritme weer op te pakken en door te gaan. De persoon word steeds gestoord in het werk waardoor het extra veel energie nodig heeft om rustig te zijn of te blijven. Hierdoor ligt de focus meer op het kalm blijven dan op het functioneren.

Hoe langer een persoon hyper is hoe meer kans op een crisis. Bij ADHD neemt de spanning, onrust en gedachten toe. Bij PTSS kan hier angst, paniek en trauma gedachten bijkomen. Hierdoor kunnen crisissen vaak erg naar zijn voor een persoon met gevolg voor lichamelijke klachten. Door elke dag getriggerd te worden kan een persoon minder rust ervaren op een dag. Hierdoor word het voor de persoon steeds moeilijker om rust te vinden. Hoe langer het duurt hoe minder rust de persoon ervaart, hoe hoger de signalen oplopen.

Door een mentale diagnose kunnen contacten steeds slechter verlopen, een persoon kan hierdoor worden verstoten door naasten. Een persoon heeft vaak minder contact door het gedrag wat de persoon vertoont, bij ADHD erg druk en bij PTSS vaak boos. De persoon kan hierdoor in een sociaal isolement komen. Door te lang een vol hoofd te hebben, word het geheugen van een persoon overbelast, waardoor een persoon veel meer lichamelijke klachten krijgt en een persoon veel meer last heeft van dingen vergeten. De persoon kan steeds moeilijker lezen.

Plan

Om een duidelijk beeld te hebben van beide diagnose, is het belangrijk de dsm te lezen, de diagnose met elkaar te vergelijken en te kijken naar de verschillen die er zijn. Het is minder belangrijk dat er een diagnose is, het is een label voor de zorgverzekeraar het zegt niks over de signalen die opkomen of de buien die u heeft.

Om een duidelijk beeld te krijgen waar de verschillen liggen kunt u beide diagnose opzoeken in de dsm. Schrijf van beide de signalen op. Welke signalen komen overeen? Zet hier een cirkel om. Wat zijn signalen die u niet heeft? Streep deze door. Welke signalen worden erger als het hoger oploopt? Geeft deze een andere kleur.

Neem 1 signaal eruit die voor beide diagnose geld. Hoe voelt het signaal als het te maken heeft met PTSS? Wat is het verschil met opkomen met ADHD? Waar kunt u het aan herkennen dat het ADHD is en geen PTSS? Het is belangrijk te letten op de verschillen, deze zijn vaak erg klein en liggen dichtbij elkaar. PTSS heeft veel te maken met de trauma’s die opspelen wat bij ADHD niet het geval is, de oorzaak van de signalen bij PTSS zijn vaak trauma gerelateerd.

Het is belangrijk de signalen bij te houden in overzichten en schema’s om een duidelijk beeld te krijgen welke signalen u heeft en wat de oorzaak hiervan is. Het is belangrijk de signalen in te delen in wind storm tornado en orkaan. Door te letten op de signalen zijn diagnose minder belangrijk. Het maakt niet uit of het bij ADHD hoort of PTSS, het is het signaal van het moment wat u moet oplossen.

Voor beide diagnose is het belangrijk om voldoende rust te nemen door te relaxen een ademhalingsoefening of door actief te gaan sporten om de energie of frustratie kwijt te kunnen. Het is belangrijk om voldoende te rusten en bij te komen op een dag, het positief te blijven bekijken door het bij houden van een positief dagboek.