Van welke triggers heeft een persoon last in december?

De triggers van december zijn dezelfde triggers als in de rest van het jaar, maar door dat het feestdagen zijn en er veel meer dingen gebeuren kan het extra hevig zijn voor de persoon. In december gaat een persoon meer nadenken over contacten of situaties waardoor er meer trauma gedachten kunnen zijn of herbelevingen, de persoon kan veel meer zorgen maken of piekeren. In december heeft een persoon meer hoge emoties en gevoelens waardoor een persoon meer prikkelbaar is.

In de maand december zijn er veel meer triggers voor de persoon, zoals wanneer de persoon alleen is, is er meer eenzaamheid, meer overdenken van dingen die in het jaar zijn gebeurt, meer drukte in de winkels voor inkopen. Het is belangrijk rekening te houden met de triggers die u ervaart. Maak een planning om de tijd goed door te komen. Zorg dat alles ruim op tijd in huis is.

Het ligt er veel aan wat een persoon heeft meegemaakt om te weten welke trigger de persoon heeft of meer last van kan krijgen. Het is belangrijk te weten wat de gevolgen kunnen zijn van de trigger en een plan te hebben hoe u op dat moment kunt handelen, bijvoorbeeld onder het diner. Een persoon met PTSS heeft in december vaak meer last van triggers die worden opgestapeld waardoor een persoon zich meer somber of down voelt op een dag.

  • Triggers door drukte, veel te doen, in de winkels
  • Triggers door geluiden van vuurwerk,m nare ervaringen van vuurwerk
  • Triggers door contacten zoals bij eenzaamheid, gemis
  • Triggers door herinneringen aan dingen gebeurt in december, trauma gedachten aan al het naars
  • Triggers door voeding die trauma gedachten kunnen oproepen, het geeft een nare herinnering door bepaalde voeding

Een naasten met PTSS of een traumatische ervaring kan vaak minder goed tegen vuurwerk. Dit komt omdat de geluiden vaak zijn en hard, er valt niks aan te voorkomen en is er vaak al heel de maand december. Wanneer het oud en nieuw is, is een persoon al erg vaak getriggerd door het geluid en kan veel moeilijker rust vinden, de persoon kan hierdoor meer onrustig slapen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *