Voedselbank

Wat is de voedselbank?

De voedselbank is een organisatie die minima ondersteund met en voedselpakket. De pakketten worden wekelijks uitgedeeld in een van de buurtcentrums in Nederland. De pakketten zijn bedoeld om te ondersteunen en niet als volledige boodschappen voor een week.

Hoe is de voedselbank begonnen?

De allereerste voedselbank is ontstaan in Verenigde Staten daarna sinds 1984 in Europa en Canada. Het is een stichting opgericht in sinds 2002 in Nederland.

Hoe word de voedselbank draaiende gehouden?

De voedselbank werkt met vele vrijwilligers die wekelijks de pakketten klaar zetten en uitdelen en die het bestuur doen. Sommige voedselbanken ontvangen vanuit de gemeente een subsidie.

Wat houden de voedselpakketten in?

Een voedselpakket van de voedselbank is een krat gevuld met producten. Deze producten zijn van te voren klaar gezet en kunnen niet gerolen worden. De producten zijn meestal lang houdbaar zoals rijst of houdbare melk of het zijn producten die vandaag of morgen op moeten. De samenstelling van een pakket wisselt iedere week en is afhankelijk van wat de voedselbank binnen krijgt.

Hoe vraag ik een voedselpakket aan?

Per voedselbank zijn de procedures voor een aanvraag van een voedselpakket anders. Zo kan het zijn dat de vrijwilligers van de voedselbank u aanvraag direct beoordelen en afhandelen.  Bij andere voedselbanken word de aanvraag door instanties gedaan, zoals het maatschappelijk werk en/of thuiszorg. Vraag de procedure van de aanvraag na bij uw lokale voedselbank. De landelijke criteria om in aanmerking te komen voor een voedselpakket vindt onder het kopje ‘criteria om klant te worden’.

Een pakket aanvragen kunt u doen via voedselbanknederland.nl of via de lokale voedselbank bij u in de buurt. Op deze website vind u ook de locatie bij u in de buurt.

Voor hoelang kan ik de voedselbank aanvragen?

De pakketten kunt u aanvragen voor 3 maanden. Ongeveer 1/4 heeft het pakket voor 3 maanden. Het is mogelijk om bij een bijzondere situatie een verlenging aan te vragen en het maximale hiervan is 3 jaar. Dit komt voor bij 23% van de klanten.

Hoe groot is de voedselbank?

De voedselbank werkt door het gehele land, op 157 locaties, met 9.900 vrijwilligers. Deze voedselbanken verdelen voedselpakketten via 510 uitgiftepunten. Er zijn 8 regionale distributiecentra verspreid over het land.

Mensen die een voedselpakket hebben van de voedselbank leven en eten vaak ongezonder.

De pakketten zijn vaak samengesteld uit producten die de voedselbank krijgt van levensmiddelenbedrijven, supermarktketens en particulieren. Deze producten bevatten vaak weinig of geen vitamine, maar veel vetten. In het pakket zitten weinig fruit, groente of vis.

De mensen kunnen niet dagelijks de producten uit de schijf van 5 eten, hierdoor is er geen evenwichtige voeding. Doordat de mensen geen keuze hebben, hebben ze vaak dezelfde producten, zoals elke week pindakaas of een pot bruine bonen. Mensen die niet lekker vinden kunnen dit niet ruilen tegen een ander product en zijn dus verplicht het te nemen of te laten staan. De kans is groot dat deze mensen diabetes krijgen, overgewicht en hart en vaatziekte.

De mensen hebben vaak last van stress/onrust, doordat ze geen/weinig inkomsten hebben en hierdoor weinig of geen activiteiten kunnen doen. De mensen hebben vaak geen werk of voldoende inkomsten en zijn daarom afhankelijk van de voedselbank. Om voor een pakket in aanmerking te komen heeft u een maximaal bedrag van €200,- per maand om te besteden als leefgeld. Hierdoor zitten de personen vaker thuis, de mensen willen wel maar hebben niet de mogelijkheden en krijgen hierdoor sneller en vaker last van stress.

Er word dagelijks nog veel voedsel verspild. Er is weinig samenwerking tussen bedrijven en voedselbank, door bijvoorbeeld groente of salades van die dag, die de groenteboer weggooit, aan te bieden aan de mensen met een pakket.

In Arnhem is een nieuwe soort voedselbank, hier worden geen pakketten geven, maar is de voedselbank veranderd in een supermarkt. Mensen kunnen zelf de producten kiezen en zelf boodschappen doen met een vrijwilliger. De vrijwilliger let op dat alle mensen voldoende producten meenemen en dat het eerlijk word verdeeld.