Wat zijn de gevolgen van niet herstellen bij een trauma?

Door de beschadiging is het moeilijk om weer het rechte pad op te gaan en weer een nieuwe start te maken om weer het “normale” leven op te pakken. Personen krijgen vaak te horen kun je er niet over heen stappen, ach het is al zolang geleden? Hierdoor krijgt een persoon vaak tegenwerking vanuit de samenleving om goed te herstellen met begrip voor de situatie.

Voor een persoon blijven er vaak signalen bestaan na het behandelen, dit kan zijn de kwetsbaarheid, schuldgevoel, minder zelfvertrouwen, hooggevoelig. De persoon heeft geen last van het trauma maar in mindere en andere maten nog steeds last ervan. Triggers kunnen blijven bestaan, een persoon kan hiermee leren omgaan en er minder last van hebben. wanneer het te veel opstapelt krijgt een persoon er weer meer last van. Dat kan te maken hebben met een drukke periode of zorgen die er zijn.

Personen met CPTSS en MCPTSS herstellen niet, de personen zijn vaak te veel beschadigd waardoor een persoon moet leren leven met de “nieuwe” ik. Het gevoel, gedachten en emoties zijn veranderd en hebben de persoon geheel veranderd, waardoor het zeer moeilijk word dit om te draaien. Met PTSS is de eigen ik veranderd in hoeverre kan er nog worden gesproken van herstel als de persoon niet meer de oude kan worden?

  • PTSS = de persoon kan veel stress en gedachten ervaren van de PTSS. Hierdoor kan het invloed hebben op de nachtrust, en dat een persoon meer prikkelbaar is overdag.
  • CPTSS = door CPTSS kan een persoon steeds meer mensen gaan vermijden, een verlaagd zelfbeeld hebben, minder zelfvertrouwen, sociaal isolement, minder vertrouwen, zeer negatief denken.
  • MCPTSS = door MCPTSS, heeft een persoon veel signalen, buien, herbelevingen, nachtmerries en word het gehele dagelijkse leven van een persoon verstoord door triggers, slaaptekort, problematiek op het gebied van voeding, vermijden. Hierdoor word een persoon zeer veel beperkt in het dagelijks leven. Een persoon heeft weinig grip op de dag en kan niet zeggen hoe het zich voelt over een uur en kan komen naar een afspraak. Het is niet te zeggen dat een dag goed gaat. Een persoon kan door MCPTSS de rust volledig kwijt raken. In orkaan heeft een persoon vaak negatieve gedachten kan het regelmatig niet overzien.

Voor iemand met PTSS is er vaak niet voldoende ondersteuning voor het verwerken en leren omgaan met de signalen. Voor PTSS is passende begeleiding begeleiding die hulp bied bij de signalen waar een persoon last van heeft, dat deze begrepen worden en dat de persoon ze kan herkennen en oplossing kan bedenken. Voor iedere persoon is passende zorg voor PTSS anders, het is afhankelijk van de hulp die de persoon nodig heeft, de ernst van de trauma’s, de hoeveelheid trauma en hoe goed persoon er mee overweg kan. Daarnaast is het belangrijk of een persoon naasten of steunende personen heeft wat kan bijdragen in het herstel.

Stress, angst, paniek = De stress, angst of paniek neemt vaak toe een gehele dag, door trigger, woorden, geuren, geluiden, gebeurtenissen of situaties. Hierdoor loopt stress hoger op dan anders en is het voor de persoon zeer moeilijk om bij te komen van de hoeveelheid stress. Hierdoor neemt de rust af en kan deze na 2 jaar niet meer te vinden zijn. Er zou meer begeleiding moeten zijn voor herkennen van de signalen, het aanpakken en omzetten zodat er meer rust ontstaat.

Signalen = De aanpak van de signalen is bij PTSS zeer belangrijk. Door de trauma’s en gedachten heeft een persoon hier veel last van. Wanneer signalen niet worden aangepakt en de persoon hier geen begeleiding in vind kan het zijn dat de signalen chronisch worden en dagelijks vaker aanwezig zijn. Veelal van de begeleiding is nu gericht op pappen en nat houden, zo houden zoals het is. Wanneer een persoon complex is is dit vaak een teken om minder hulp te bieden of andere diagnose te zoeken.

Motivatie = Door de gedachten zijn personen vaak minder gemotiveerd dingen aan te pakken. In de begeleiding word hier niet aan gewerkt of motiverend gesproken om dingen aan te pakken. Hierdoor is de kans groot dat de persoon het er bij laat zitten.

Herbeleving = De herbeleving word dan niet begrepen en een persoon krijgt een andere diagnose, hierdoor blijft de persoon hier last van houden en is het moeilijk om het gesprek over aan te gaan om gehoord te worden of voor meer begrip van de situatie. Personen komen vaak door een herbeleving in een crisis of in zware buien, vaak word hier niet op gereageerd door een crisisdienst en dus niet direct gestopt of veranderd. Hierdoor zit een persoon vaker alleen thuis met meer buien en gaat minder vaak hulp vragen waardoor er een groter gevaar ontstaat.

Vermijden = Vermijden komt bij PTSS zeer vaak voor hier is vaak geen begeleiding in om het weer in balans te krijgen. Een persoon moet hier zelf mee bezig zijn, de persoon word vaak gezien als die wilt niet. De gevolgen van vermijden zijn geen sociale contacten meer of niet meer buiten komen en de deur negeren.

Medicatie = het is niet passend voor de persoon wanneer deze 4 of 5 verschillende medicatie krijgt vaak zijn dit rustgevers en anti psychotica. Deze medicijnen laat een persoon versuft voelen waardoor een persoon weinig kan doen op een dag. Veelal van de medicatie is niet geschrikt voor het herstellen van een PTSS. Het verlicht alleen en lost de trauma’s niet op of verbeterd de gedachten. Medicatie kan ondersteund zijn bij een trauma maar niet de gehele behandeling.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *