Zou er meer energie gespaard kunnen worden door instanties, zodat de rekening voor iedereen meer betaalbaar word?

Wat is het

In de media gaat het over 1 of meerpersoonshuishoudens. Wat de huishoudens kunnen doen om te besparen om zo de rekening laag te houden. In de afgelopen jaren gaat het over niks anders dan besparen op energie, een Nederlander heeft dit de afgelopen jaren aan gepakt, met isoleren, met energiezuinige producten, te letten op verbruik, dus staan al op minimaal verbruik. Iemand die dit nog niet heeft gedaan is een dief van zijn eigen portemonnee al jaren.

Het is belangrijk verder te kijken dan alleen de huishoudens om te besparen, om de rekening betaalbaar te houden. De energierekening is hoog, omdat instanties veel verbruiken, en groot verbruikers zijn, het is belangrijk te kijken hoe groot de bijdrage is van instanties in het verbruik.

herkennen

In instantie word er veel energie verbruikt, het zijn de gene met groot verbruik. De Nederlanders hebben de afgelopen jaren veel bezuinigd en aangepast om de rekening laag te houden. Om de prijs te drukken en het verbruik in heel Nederland te verlagen zouden instantie meer moeten bezuinigen, zoals bijvoorbeeld de computers die 24 uur aanstaan, de felle verlichting overal, lampen uit op plekken waar niemand is, een graadje lager.

In instanties word vaak gebruik gemaakt van een computer/desktop, deze kost als die heel de dag aan staat veel energie, deze zou vervangen kunnen worden door een laptop die veel zuiniger is. Een laptop heeft vaak een batterij van 4 uur en het duurt 30 minuten om op te laden, hierdoor is er minimaal verbruik. Computers zijn er vaak meerdere op een afdeling, in de nachtdienst zijn er vaak maar 1 of 2 personen, hierdoor kunnen veel computers al uit en 1 aan.

Wanneer alle instanties zouden samenwerken om te besparen op de energie word er veel bespaard, 1 instantie lijkt het weinig als het licht eerder uitgaat, maar bij 100 instanties is alleen het licht al een grote besparing. Wanneer personeel meer oplet op de kleine dingen zoals de kamer uit, licht uit, wat vaak gewoontes zijn, en de gewoonte veranderen zou er bespaard worden.

Er is een bepaald bedrag nodig om de rekening van de energie voor het land te betalen. Hoe meer verbruik, hoe duurder de rekening. Het totale verbruik van het land, zegt iets over de kosten per huishouden. Hoe meer er in het land word verbruikt, hoe hoger de prijs voor 1 kHw. Kosten totale energie van Nederland : aantal huishoudens/bedrijven/instantie = prijs per 1 kHw.

behandelen

Het kabinetsgebouw had in juli 2021 nog enkelvoudig glas, hierdoor is er jaren energie verspilt. Er is op diverse plekken sprake van technische en bouwkundige gebreken, zoals houtrot, lekkende daken en verouderde installaties. Het gebouw is verwaarloosd in de afgelopen jaren. Hoeveel zou het kabinet kunnen besparen als het op orde was?

In instanties zijn vaak veel dingen blijven liggen en zijn gebouwen niet up to date met isolatie, of energie verbruik. Dit komt vaak omdat er te weinig geld is, veel instanties zijn ook al gesloten, de andere staan op wankelen. Hierdoor is er veel verouderd en achterstallig onderhoud, en zou het per direct moeten worden vervangen of gerepareerd worden.

gevolgen

Wanneer bedrijven of instanties niet bezuinigen op de energie, blijft de rekening hoog, is er te veel verbruik, en kunnen vele het niet betalen. Door samen te kijken naar dingen waar bezuinigd kan worden en in te zetten op een zo laag mogelijke rekening, zou het voor de Nederlander meer betaalbaar worden.

Veel apparatuur staat een gehele dag aan, of de stekker zit in het stopcontact, klaar voor gebruik, het is sluipverbruik. De instantie halen zelden de stekker eruit, hierdoor word er onnodig energie verbruikt, net zoals de tv op stand-by stand. In veel zorg instanties word gebruik gemaakt van drogers, deze zouden uit kunnen, zo ie zo voor het milieu, maar deze kosten ook veel energie, het drogen op een rek werkt net zo goed. Een droger staat vaak voor 1 uur aan, per keer wassen (20 personen). Vaak zijn wassen zeer minimaal van 1 of 2 broeken en een shirt, de machine staat wel 2 uur aan om het te wassen, er zou meer geld moeten worden op volle trommels.

In veel gebouwen brand dag en nacht het licht, 24 uur per dag, op de gangen, kamers, vaak erg fel. Het licht zou ook op een gedimde manier kunnen, genoeg om alles te zien, maar minder fel. Hierdoor zouden als alle instanties dit doen overdag, want dan is het licht, of alleen op de donkere plekken aan, veel kunnen besparen.

plan

Wat zijn apparaten die nu uit kunnen? Welke apparaten moeten aan blijven en hoeveel verbruiken ze bij elkaar? Wat zijn noodzakelijke dingen en wat minder? Hoeveel van minder kan uit, kan vervangen worden, alleen aan als het moet? Hoeveel producten zijn ouder dan 5 jaar? Hoeveel apparaten zitten 24 uur in het stopcontact en hoeveel hiervan zijn nodig, zoals koelkast? Zijn altijd de lampen uit op plekken waar niemand is, of is dit een aandachtspunt?

Instanties zouden moeten kijken waar bezuinigd kan worden, welke apparatuur verouderd is en welke veel verbruik hebben, de instanties zouden deze moeten vervangen door energiezuinigere producten. Vaak is dit niet gedaan in de afgelopen jaren door bezuinigingen en te korten bij instanties. Zoals bijvoorbeeld een koelkast vervangen is minder noodzakelijk als andere kosten. Er zou een pot moet komen voor instanties om het meer energie zuinig te maken, voordat het winter is.

Nederland moet worden aangesloten op de eigen windmolenparken en op de zonnepanelen velden. Het is raar dat we deze hebben in het land en zoveel en dat we nu zo’n rekening hebben, terwijl we het gratis opwekken. De energie zou in ons land mega goedkoop moeten zijn daardoor.